2624 Szokolya, Fő u. 24. | Tel.: +36-27/375-072 | Mobil: +36-30/123-2004 | E-mail: ovoda@szokolya.hu

Bemutatkozás


Településünk, Szokolya

Szokolya Pest megyében, a Börzsöny hegység lábainál elterülő kis falu. A Dunától 6 km-re, a Börzsöny legnagyobb kiterjedésű és egyik legszebb medencéjében, a Morgó patak völgyében fekszik. A település festői környezetében 2000 ember él. 50 km-re van Budapesttől, 18 km-re Váctól. Közigazgatásilag hozzá tartozó terület Királyrét, mely a Duna-Ipoly Nemzeti Park részét képezi. Közvetlen szomszédságában van az országos hírű Hideg-hegyi sípálya, a Csóványos-hegyi kilátó (938 m), ezeket a kedvelt kiránduló és sportolási lehetőséggel bíró helyeket a Börzsönyi Erdei Kisvasúttal lehet a faluból megközelíteni, amely Kismarosról indul, érinti Szokolyát, és végcélja Királyrét. A nemzeti parkban amellett hogy a természeti értékek megóvását igyekszünk biztosítani, lehetőség van a helyi közösségek és az idelátogatók számára a szabadidő hasznos eltöltésére, valamint a kulturális programokra. Falunk két jeles szülötte Mányoki Ádám és Viski János festőművészek, akiknek a relikviáit és műveit kiállító terem őrzi, amely folyamatosan látogatható. A kiállító teremben időszakos kiállítások is megtekinthetőek.
Szokolya település látképe
Szokolya templom tornya

Óvoda

Óvodánk 100 férőhelyes, 4 csoporttal működik. A gyermekek fejlesztését 7 óvodapedagógus, 1 gyógypedagógus, 4 pedagógiai asszisztens, 4 dajka és 1 technikai segítő látja el. Helyi pedagógiai programunkat magunk készítettük. A helyi adottságok figyelembevételével a környezeti nevelést, a környezet védelmét, valamint az anyanyelvi nevelést, kommunikációt tekintjük kiemelt feladatunknak. Óvodánkat a Magyar Falu Program keretén belül, hazai forrásokból újjáépítettük és bővítettük. A gyermekek 2022. márciusában vehették birtokba a megújult épületet. Óvodánk három homogén és egy vegyes csoporttal működik. Munkánkat heti rendszerességgel logopédus, gyógypedagógus és fejlesztő pedagógus segíti. A fejlesztéseket a Pest vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Szobi Tagintézéményének nagymarosi kollégái látják el. A gyermekek heti hitoktatását a településünkön jelenlévő egyházak végzik: református, római katolikus és a baptista közösség. Az új tornatermünkben a gyermekeknek lehetőségük nyílik külön foglalkozások keretein belül a nagymozgásfejlesztésre, tartásjavító tornárára, labdás tornára, modern táncra. Óvodánkban elérhető a Bozsik-program. 

Bölcsőde

Községünkben 2010-ben alapítottunk bölcsődét a helyi családok számára, melybe egy éves kortól várjuk a kisgyermekeket.  A bölcsődei férőhelyek száma 12 fő. Két szakképzett kisgyermeknevelő és egy bölcsődei dajka gondozza és neveli a gyerekeket nagy szeretettel és odafigyeléssel. A verőcei Református Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény (EGYMI) látja el speciális program keretében a gyermekek korai felmérését és fejlesztését.

Óvoda boltíves kapu
Óvoda bejárata

Szokolya Községi Börzsöny Gyöngye Óvoda és Bölcsőde